Pamätáte si zo školských lavíc túto neuveriteľne komplikovanú a zároveň vtipnú poučku z algebry?🤓
"Každý štvorec je štvoruholník, no nie každý štvoruholník je štvorec."🥴
Podobne je na tom aj vzťah medzi prebiotikami a vlákninami. Každé prebiotiká sú vláknina, ale nie každá vláknina sú prebiotiká.
V rámci vláknin prebiotiká predstavujú tie typy vláknin, ktoré zabezpečujú výživu pre dobré baktérie črevnej flóry.
Spomínané dobré baktérie v črevnej flóre dostali zaujímavý vedecký názov probiotiká.
Takže v podstate môžeme v súvislosti s vyššie spomenutými formulovať tak, že prebiotiká zabezpečujú nevyhnutné živiny, potrebné pre probiotiká. 🍽
Niečo o prebiotikách aj v rámci hodiny chémie🤓
Ako sme to aj v škole zvykli robiť s novým učivom, zhrňme si najdôležitejšie informácie: Probiotiká samé sú dobré baktérie.❗
Prebiotiká sú vlastne tie vlákniny, ktorými môžeme vyživovať dobrí baktérie, ktoré chránia naše zdravie.
💧Prebiotiká sú vlákniny vo vode rozpustné. Avšak ani spomedzi vláknin vo vode rozpustných sa prebiotickou nenazýva každá vláknina. Do tejto skupiny, vykonávajúcej dôležitú úlohu, zaraďujeme oligosacharidy s obsahom piatich, alebo šiestich molekúl uhlíka. Takými sú napríklad inulín, ako aj fruktooligosacharidy (v skratke FOS), a galaktooligosacharidy (GOS).
🍌🧅Prebiotické vlákniny v potravinách sa najčastejšie nachádzajú v cibuli, cesnaku, artičoke, špargli, obilninách, v mede a zelených banánoch. Okrem toho sa značné množstvo prebiotík nachádza v materskom mlieku (HMO: human milk oligosacharid). Práve to umožňuje vývoj zdravej črevnej flóry u dojčiat. 👩👧👦
Čo sa stane, pokiaľ svoju črevnú flóru nevyživujete prebiotikami?
V prípade absencie konzumácie prebiotickej vlákniny doslova nechávate dobré baktérie vo vašej črevnej flóre hladovať. Triliardy dobrých baktérií v črevnej flóre zažívajú tak situáciu podobnú hladomoru a ich počet začne drasticky klesať. To má za následok narušenie rovnováhy črevnej flóry, t.j. dominantnými v črevnej flóre sa stávajú také baktérie, ktorých dlhodobá prítomnosť má škodlivý vplyv na zdravie.😥
Akým ochoreniam možno predchádzať konzumáciou prebiotík?
Dohliadnite na to, aby ste dobrým baktériám vo vašej črevnej flóre poskytli dostatok prebiotík, pretože takto dlhodobo zabezpečíte udržanie svojho zdravia.
Prebiotické vlákniny pomáhajú predchádzať cukrovke, kardiovaskulárnym ochoreniam a zabezpečujú, aby ste zostali v najlepšej forme, vyhýbajúc sa zdravotným problémom spôsobeným nadváhou.🏥
Prebiotiká poskytujú každodennú výživu aj dobrým baktériám prebývajúcim na črevnej sliznici. Pokiaľ sa tieto nedostanú k živinám, začnú „požierať“ črevnú sliznicu. Je to veľký problém, pretože takto sliznica čreva okrem potravy prepúšťa do krvného obehu aj patologické, škodlivé a znečisťujúce látky.
To predstavuje zdroj celého radu chronických ochorení, od artritídy až po alergie.
Aké množstvo prebiotík by sme mali konzumovať?
V súvislosti s otázkou existuje jedno medzinárodné odporúčanie od ISAPP. ISAPP, celým názvom: International Scientific Association for Probiotics and Prebiotics, je medzinárodná organizácia združujúca vedcov, ktorá sa špeciálne zaoberá úlohou probiotík a prebiotík na zdravie.👩⚕️
V tomto odporúčaní sa uvádza, že denne by sme mali skonzumovať minimálne 3 gramy vo vode rozpustnej vlákniny, najlepšie však 5 gramov vlákniny, a to v záujme udržania rovnováhy črevnej flóry, teda aj zachovania nášho zdravia.⚖
https://isappscience.org/for-consumers/videos/
👉Active v tomto smere poskytuje obrovskú pomoc. Jedna dávka obsahuje len 4 gramy inulínu – čo je najznámejšie prebiotikum.
Viac k tomu asi netreba ani dodať.😉