Obnova črevnej flóry prírodným spôsobom

Obnova črevnej flóry prírodným spôsobom - activefibershake

Obnova črevnej flóry: normálna zdravá črevná flóra zohráva dôležitú úlohu vo fungovaní nášho imunitného systému, preto je mimoriadne dôležité, aby bola v dobrom stave.

Článok rozoberá nasledovné témy:

  1. ČO JE ČREVNÁ FLÓRA A MIKROBIÓM?
  2. PREČO JE ZDRAVIE ČREVNEJ FLÓRY DÔLEŽITÉ?
  3. ZÁKLADNÉ PRAVIDLÁ ZDRAVEJ VÝŽIVY PRIATEĽSKEJ K ČREVNEJ FLÓRE
  4. PRÍČINY POŠKODENIA ČREVNEJ FLÓRY
  5. AKO OBNOVIŤ ČREVNÚ FLÓRU?

      Mnohí z vás pri slove črevná flóra aj teraz iba mávnu rukou.

      Na jednej strane možno aj preto, že sa oficiálne nepovažuje za orgán, takže pojem rovnováha črevnej flóry znie pre niektorých tak trochu cudzo, takže sa tým nejako špeciálne nezaoberajú. Keď sa však neskôr stretnú s ochoreniami, ako napríklad depresia alebo obezita, a navyše sa ukáže, že príčinou je narušená rovnováha tejto flóry, uvedomia si, akú dôležitú úlohu v ich živote zohráva a prečo je nevyhnutné venovať jej dostatočnú pozornosť v záujme zachovania zdravia.

      Ale čo presne znamená črevná flóra, alebo mikrobióm - ako ju vo vedeckých kruhoch označujú? A čo má znamenať ten rozruch okolo nej?

      ČO JE ČREVNÁ FLÓRA A MIKROBIÓM?

      Zloženie črevnej flóry

      V každom ľudskom organizme prebýva živá komunita, ktorá v sebe zahŕňa niekoľko miliárd “členov”. Toto je vlastne črevná flóra, odborne nazývaná mikrobióm. Toto spoločenstvo začala veda dôkladnejšie spoznávať až od polovice 20. storočia.

      Keď sa spomenie črevá flóra, zvyčajne sa myslia baktérie žijúce na črevnej sliznici a v tráviacom systéme. Dôvodom je, že komunitu črevnej flóry tvoria prevažne črevné baktérie, v menšom počte sú zastúpené aj iné mikroorganizmy: vírusy, plesne a iné drobné organizmy, ktoré nie je možné vidieť voľným okom.

      Črevná flóra predstavuje približne 1,5 - 2 kg z celkovej telesnej hmotnosti.


      Najväčší podiel mikroorganizmov prebývajúcich v tráviacom systéme - približne 70 % - žije v hrubom čreve, teda v prostredí s nedostatkom kyslíka. Pre svoje životné funkcie ani nepotrebujú kyslík. Potravu získavajú prostredníctvom fermentácie, teda kvasením.

      Podobne ako v scenári populárneho seriálu na Netflixe, v spomínanej črevnej flóre spolupracujú a veru aj navzájom súperia dobré a zlé. Baktérie, ktoré sú z hľadiska ľudského zdravia prospešné, hovorovo nazývame dobré baktérie. V odbornom jazyku sa tieto nazývajú probiotické baktérie; inými slovami probiotiká. Lactobacillus alebo Bifidobacteria sú názvy, ktoré nám všetkým znejú povedome, pokiaľ je reč o dobrých baktériách. Na druhe strane, zlé baktérie sú tie, ktoré spôsobujú choroby a sú škodlivé pre ľudské zdravie, v medicíne známe ako patogénne baktérie. Medzi tie najznámejšie možno zaradiť napríklad druhy Salmonella alebo Clostridium.

      Desaťročia, ba dokonca celé stáročia vedci diskutovali len o patogénnych baktériách. Okrem odborníkov v oblasti zdravia si väčšina z nás pri spomienke slova “baktéria” predstavuje ešte stále iba nejaké škodlivé, patogénne baktérie. V duchu, ale aj v praxi sme pripravení chrániť sa a likvidovať baktérie pomocou rôznych dezinfekčných prostriedkov, ktoré máme poruke a taktiež antibiotikami, ktoré nájdeme v domácich lekárničkách.

      A pritom sa od polovice rokov 2000 vďaka objavu génového sekvenovania dostali na povrch dôležité informácie o baktériách, ktoré chránia naše zdravie. Spomedzi vedcov, zaoberajúcich sa touto tematikou, sa nájdu aj takí, ktorí získali Nobelovu cenu, alebo boli nominovaní na ňu. Medzi vedcami sa nájdu aj takí, ktorí považujú mikrobióm za našu druhú genetiku, resp. ho považujú za nezávislý orgán.

      Veda zistila, že v ľudskom tele žije obrovské množstvo baktérií užitočných pre ľudský organizmus. Medzi nimi mnohé vykonávajú špecificky ochranné funkcie.  

      Ak chceme žiť zdravo, bez nadváhy a bez psychického stresu, nastal čas venovať osobitnú pozornosť podpore dobrých baktérií.

       

      Črevné baktérie

      Bilióny baktérií žijúcich v nás môžu patriť k stovkám bakteriálnych druhov. Spomedzi nich približne 30-40 bakteriálnych druhov tvorí 99% celkovej črevnej flóry. Bakteriálne druhy žijúce v zažívacom systéme sú organizované do štyroch dominantných bakteriálnych kmeňov. Ide o nasledovné: Bacteroides, Firmicutes, Actinobacterium a Proteobacteria. Každodenne spomínané užitočné druhy Bifidobacterium patria napríklad do kmeňa Actinobacterium. Prospešné sú napríklad aj druhy Lactobacillus a Eubacterium. Vďaka tomu, že  produkujú kyselinu mliečnu, zabraňujú množeniu škodlivých patogénov, baktérií, vírusov, húb a parazitov. Dôležitosť zloženia črevnej flóry ukazuje súvislosť s nadváhou: v črevnej flóre osôb so sklonom k ​​obezite sa podiel baktérií patriacich do bakteriálneho kmeňa Firmicutes posunul v neprospech baktérií Bacteroides.

      Každý jeden človek disponuje jedinečným mikrobiómom a v tejto skrytej komunite má dôležitú úlohu každá jedna baktéria.

      Výhoda rôznorodej črevnej flóry

      „Mikrobióm by sme si nemali predstavovať ako spontánne chaotický stav v črevách. Skôr naopak, zohráva mimoriadne organizovanú, dôležitú úlohu v nás. Túto spoluprácu si možno predstaviť iba v tom prípade, ak medzi mikróbmi a medzi nami existuje akási rovnováha a symbióza, pretože ani my nemôžeme žiť bez nich.“ zdôrazňuje doktorka Márta Forrai vo svojej knihe o črevnej flóre.

       

      Je pozoruhodné, že hoci medzi rôznymi črevnými baktériami existuje akási súťaž o životný priestor, ideálny stav nie je výlučnou dominanciou dobrých alebo zlých baktérií. Ľudskému zdraviu slúži udržiavanie prirodzenej rovnováhy medzi bakteriálnymi druhmi, t. j. rovnováhy črevnej flóry. Je veľmi dôležité, aby žiadny z bakteriálnych druhov, ktoré vykonávajú rôzne úlohy, nebol premnožený. Ak je narušená rovnováha črevnej flóry, zostávajú úlohy potláčaných bakteriálnych druhov nenaplnené. Tak, ako je z hľadiska ochrany životného prostredia dôležitá rovnováha medzi jednotlivými druhmi, aj spoločenstvo črevných baktérií môže najlepšie fungovať, ak udržiavame rovnováhu črevnej flóry pomocou svojho životného štýlu a výživy.

      Narušenie rovnováhy črevnej flóry môže byť príčinou vzniku chronických zápalových ochorení.

       

      Z hľadiska zdravia je najvýhodnejšie, ak črevná flóra pozostáva z rôznorodých baktérií.

      PREČO JE ZDRAVIE ČREVNEJ FLÓRY DÔLEŽITÉ?

      Úloha črevnej flóry

      Populácia niekoľkých biliónov jedincov črevného mikrobiómu má rôznorodé úlohy, aby mohol ľudský organizmus správne fungovať.

      Príslušníci rozmanitej bakteriálnej flóry žijúcej v tráviacom systéme sa podieľajú na metabolických procesoch a trávení. Niektoré črevné baktérie premieňajú určité proteínové stavebné bloky a aminokyseliny na živiny. Iné črevné baktérie zase fermentujú skonzumovanú vlákninu.

      Črevné baktérie stimulujú vstrebávanie viacerých minerálnych látok, ako napríklad vápnik, horčík, železo, ďalej produkujú aj vitamíny skupiny B, vitamín K a mastné kyseliny nevyhnutné pre zdravé fungovanie organizmu.

      Tvorba neurohormónov taktiež prebieha za aktívnej účasti črevných baktérií.

      Ochrana človeka pred rôznymi ochoreniami a rozvoj správneho fungovania nášho imunitného systému sú spojené s črevnou flórou. Čiastočne je to spôsobené tým, že ochranné baktérie fyzicky obsadzujú povrch črevnej sliznice a sťažujú škodlivým baktériám pokusy zaberanie priestoru. V skutočnosti, aj keď už len samotnou prítomnosťou znižujú možnosť uchytenia sa choroboplodných baktérií v tráviacom systéme. Okrem fyzickej ochrany vytvorenej dobývaním priestoru poskytujú tieto prospešné baktérie aj istý druh chemickej ochrany, nakoľko produkujú kyseliny, ktoré ničia patogénne baktérie.

      Ochranná úloha črevnej sliznice

      Črevná sliznica oddeľuje naše telo od obsahu čriev, ktorý prechádza tráviacim traktom. Povrch črevnej sliznice musí byť v perfektnom stave, aby do ľudského organizmu nemohli prenikať žiadne škodlivé látky, alebo patogény, z obsahu čriev.

      Po tom, čo sme strávili skonzumovanú potravu v žalúdku, sa rozložené živiny vhodné na vstrebávanie dostávajú do tenkého čreva. Povrch sliznice tenkého čreva je vystlaný výbežkami pripomínajúcimi prsty rukavíc, ktoré sa nazývajú črevné klky. Úlohou výbežkov a črevných klkov je mnohonásobne zväčšiť, teda znásobiť, povrch tenkého čreva a to v záujme efektívnejšieho vstrebávania živín. Vďaka týmto črevným klkom máme k dispozícii plochu o veľkosti tenisového kurtu, takže bielkoviny, sacharidy a tuky rozložené v žalúdku a prvom úseku tenkého čreva môžu byť využité ako živiny. Určitá časť prijatej potravy, ktorú nedokážeme stráviť - je nestráviteľná - však tiež neopúšťa tenké črevo bez využitia, práve naopak.

      Potravinové vlákniny nedokážeme stráviť, no i napriek tomu ich veľmi potrebujeme.

       

      Tak ako vo vode rozpustné vlákniny, aj vlákniny vo vode nerozpustné disponujú celým radom prospešných účinkov.

      Vláknina nerozpustná vo vode sa podieľa vo veľkej miere na odstraňovaní škodlivých látok. Tento typ vlákniny navyše viaže vodu, napučí a pomáha tak vyplniť daný úsek hrubého čreva a zároveň uľahčuje postupovanie obsahu čreva.

      Väčšina vo vode rozpustnej vlákniny tiež živí prospešné baktérie žijúce v tráviacom systéme.

      Pri fermentácii vznikajú látky, ktoré sú z hľadiska celistvosti črevnej steny rozhodujúce, vrátane špeciálnych mastných kyselín, ktoré ovplyvňujú stav imunitného systému, fungovanie nervového systému, celkovú náladu a metabolizmus, a to prostredníctvom tzv. osi črevo-mozog. Pokiaľ nekonzumujeme dostatok fermentovateľnej vlákniny, naše prospešné baktérie sa nedostanú k potrebným živinám a nemôžu produkovať zlúčeniny udržiavajúce celistvosť črevnej sliznice. Dôsledkom toho môže dôjsť k narušeniu rovnováhy črevnej flóry, oslabeniu celistvosti črevnej steny a látky spôsobujúce zápaly a autoimunitné ochorenia sa cez črevnú stenu tak dostanú do obehu.

      Sliznica čriev predstavuje akúsi obrannú hrádzu. Je preto dôležité chrániť jej celistvosť. Jedným z hlavných pilierov tejto ochrany je konzumácia správneho množstva rôznych druhov vláknin.

      Csokis FiberShake és gyümölcsök

      Črevná flóra ako obrana

      Medzi vyváženou črevnou flórou a zdravím ľudského organizmu je mimoriadne úzka spojitosť. Podľa vedeckých stanovísk sa 70-80% imunitného systému nachádza práve v hrubom čreve. Zdravá a vyrovnaná črevná flóra zvyšuje prostredníctvom podpory imunitného systému obranyschopnosť organizmu voči ochoreniam. Čoraz častejšie sa vykazuje jednoznačná spojitosť medzi narušením rovnováhy mikrobiómu a zvýšeným výskytom civilizačných ochorení.

      Pokiaľ tento stav rovnováhy podporujeme stravou s vysokým obsahom vlákniny, môžeme urobiť veľa v záujme prevencie vzniku cukrovky, obezity, chronických zápalov, resp. autoimunitných ochorení. Vyvážený stav črevnej flóry má rozhodujúcu úlohu pri:

      • udržaní ideálnej hmotnosti, pri prevencii obezity,
      • prevencii vzniku alergií a astmy,
      • znížení rizika vzniku chronických zápalových ochorení, resp. ochorení autoimunitného pôvodu, ako napríklad IBS, Crohnova choroba, alebo colitis ulcerosa,
      • predchádzaní chronickým zápalovým ochorenia kĺbov, artritíde
      • predchádzaní nádorových ochorení tráviaceho systému,
      • prevencii cukrovky typu 2,
      • predchádzaní vysokej hladiny cholesterolu, 
      • prevencii vzniku kardio-vaskulárnych ochorení,
      • znížení rizika vzniku depresie. 

           

          Citlivá rovnováha črevnej flóry

          Zdravie črevnej flóry zabezpečuje v podstate jej vyrovnaný stav. Vyrovnaný stav znamená, v tráviacom systéme dominujú,teda prevládajú, baktérie prospešné z hľadiska zdravia.

          Udržanie vyrovnaného stavu tejto flóry pomáha predchádzať celému radu civilizačných ochorení. Keď už však problém nastal, a teda sa narušila rovnováha medzi dobrými a zlými baktériami, úsilím napraviť rovnováhu môžeme urobiť veľa v záujme úspešnej liečby vzniknutých ochorení.

          Jedným z najdôležitejších spôsobov udržania, alebo napravenia zdravia črevnej flóry je konzumácia potravinových vláknin, ktoré dokážu baktérie náležite zúžitkovať.

           

          ZÁKLADNÉ PRAVIDLÁ ZDRAVEJ VÝŽIVY PRIATEĽSKEJ K ČREVNEJ FLÓRE

          Konzumácia prebiotík

          Tie potraviny, ktoré napomáhajú rastu mikroorganizmov podporujúcich naše zdravie a predstavujú prevenciou ochorení, nazývame prebiotiká. Prebiotiká predstavujú výživu pre baktérie žijúce v hrubom čreve, ide o vlákninu, ktorú nedokážeme stráviť. Vláknina, ktorá sa dostáva do hrubého čreva nestrávená, vyživuje „dobré“ baktérie, ktoré sú tu usadené a produkujú užitočné mastné kyseliny. Baktérie získavajú živiny fermentáciou vláknin.

          Prebiotiká vyživujúce črevnú flóru, patria do rôznorodej rodiny uhľohydrátov. Dve vynikajúce živiny pre črevnú flóru sú vlastne dve potravinové vlákniny väčších rozmerov: inulín a pektín. Veľké množstvo inulínu obsahujú cibuľoviny, čakanka a u nás málo známa slnečnica hľuznatá - topinambur. Rovnako ho obsahuje aj aktivé FiberShake, ktorý získal svetové ocenenie ako najzdravší nápoj sveta.

          Pektín, ktorý tiež patrí medzi sacharidy s dlhým reťazcom, a ktorý sa nachádza napríklad v jablkách a citrusových plodoch, sa považuje za jedno z najlepších prebiotík.

          Pri udržiavaní rovnováhy črevnej flóry pomáhajú nielen polysacharidy s veľmi dlhým reťazcom. Významnú úlohu pri raste prospešných baktérií zohrávajú aj oligosacharidy s oveľa kratším reťazcom, pozostávajúcim maximálne z 9 molekúl cukru.

          Preto je dôležitá pravidelná konzumácia zeleniny, sušených strukovín, ovocia, plnohodnotných obilovín, olejnatých semien a orechových plodín.

           

          Priaznivý účinok konzumácie potravinovej vlákniny spočíva v tom, že naviazaním určitej časti cukru a spomalením vstrebávania sacharidov pomáhajú zmierňovať rast, alebo zvýšenie hladiny cukru v krvi a pomáhajú tiež pri dosiahnutí rovnomernejšej krivky krvného cukru. Oplatí sa konzumovať jednoduché sacharidy (napríklad tie, ktoré obsahujú prírodné a pridané cukry) a škroby (napríklad cestoviny, ryžu, chlieb a zemiaky) spolu s vlákninou. Ide o jednoduchý a bežný spôsob, ako predchádzať cukrovke a inzulínovej rezistencii.

          Prebiotiká tým, že vyživujú prospešné baktérie, podporujú vlastne fungovanie imunitného systému, znižujú riziko vzniku obezity, zápalových a autoimunitných ochorení.

          Urobíme dobre, ak si základné prísady jedál budeme vyberať spomedzi potravín rastlinného pôvodu, teda z prírodných zdrojov vlákniny, zabezpečíme tak nielen vizuálnu farebnosť, ale aj zdravú pestrosť! 

          Prebiotiká a nadúvanie 

          A puffadás természetes jelenség
          (Foto: Ava Sol / Unsplash)

          Pre tých, ktorí konzumujú málo vlákniny, sa dôrazne odporúča dodržiavať postupnosť pri navykaní na konzumáciu väčšieho množstva vlákniny. V dôsledku zvýšeného množstva vlákniny majú dobré baktérie prístup k väčšiemu množstvu fermentovateľnej vlákniny. Výsledkom väčšieho kvasenia je nielen zvýšené množstvo zdraviu prospešných, užitočných kyselín, ale zvyšuje sa aj množstvo uvoľneného plynu. Táto črevná plynatosť môže byť sprevádzaná nadúvaním a plynatosťou, teda javmi, ktoré dočasne narušia pohodlie a pocit komfortu v každodennom živote. To by však v žiadnom prípade nemalo nikoho odrádzať od konzumácie vláknin! Týmto nepríjemnostiam sa dá vyhnúť v tom prípade, pokiaľ budeme množstvo konzumovanej vlákniny zvyšovať postupne, kým nedosiahneme minimálne odporúčaných 30 gramov denne.

          Pocit nafukovania v období privykania si na vlákninu je jednoznačne dôsledkom intenzívneho kŕmenia a rastu dobrých baktérií.

          Z dlhodobého hľadiska sa v každom prípade oplatí zniesť tieto nepríjemnosti prejavujúce sa na začiatku.

          Udržanie rovnováhy črevnej flóry si nevyžaduje nejaké špeciálne extrémy vo výžive. Obľúbených jedál sa nemusíte úplne vzdať, iba treba dbať na správny pomer!

          Kľúčom k udržaniu črevnej flóry v stabilnej rovnováhe je postupnosť, pestrosť a striedmosť

          PRÍČINY POŠKODENIA ČREVNEJ FLÓRY

          Antibiotiká

          Črevná flóra je často vystavená látkam, ktoré poškodzujú dobré baktérie v nej žijúce. Antibiotiká môžu spôsobiť narušenie je rovnováhy, najmä v prípade dlhodobej liečby. Antibiotiká predstavujú ochranu pred nebezpečnými a dokonca smrteľnými patogénmi. Ako liek v istom zmysle zachraňujúci život právom považujeme objav antibiotík za jeden z najväčších úspechov ľudstva. Bohužiaľ, používanie antibiotík sa v posledných desaťročiach stalo takmer rutinnou záležitosťou. Po dlhú dobu sa zdalo, že bežne používané širokospektrálne antibiotiká zjednodušujú liečbu tým, že zabíjajú pomerne širokú škálu baktérií jedným razom. Nie je to však tak dávno, čo sa zistilo, že z hľadiska črevnej flóry majú rovnaký účinok ako tzv. “kobercové bombardovanie” počas vojny.

          V prípade bombardovania tohto typu nie je v rámci bojov s nepriateľskou armádou ušetrené ani civilné obyvateľstvo. Podobne je to aj s antibiotikami; v boji proti škodlivých patogénom dokážu žiaľ zabiť aj niektoré dobré baktérie. V prípade častého, dlhodobého užívania antibiotík môže dôjsť k zníženiu rôznorodosti črevnej flóry. Takéto straty závisia od individuálnej citlivosti a typu antibiotík. Liečba antibiotikami je často nevyhnutná. Počas a po užívaní antibiotík je dôležité venovať zvýšenú pozornosť obnove rovnováhy črevnej flóry. Regenerácia črevnej flóry po liečbe antibiotikami si môže vyžadovať dlhšiu dobu, vtedy je nevyhnutná primeraná konzumácia vlákniny.

          Umelé sladidlá

          Menej známym dôvodom poškodenia črevnej flóry je používanie umelých, teda syntetických sladidiel. Ich škodlivý účinok možno prirovnať k škodám spôsobeným antibiotikami. Prínos týchto sladidiel však zďaleka zaostáva za prínosom a nevyhnutnosťou užívania antibiotík.  

          Určitá časť umelých sladidiel môže poškodiť rovnováhu črevnej flóry,. a to tak, že poškodzuje bunkovú membránu črevných baktérií.

          Na základe výsledkov nedávno vykonaných výskumov možno pravdepodobne spájať s narušením rovnováhy črevnej flóry nasledovné látky: aspartám, sukralóza, sacharín, neotam, advantám a acesulfám-K.

          Štúdia vykonaná na myšiach preukázala, že po 12 týždňoch konzumácie sukralózy (ktorá je jedným z najčastejšie používaných umelých sladidiel) sa počet črevných baktérií znížil o viac ako 50 %. V rámci toho sa však napríklad počet bifidobaktérií znížil o viac ako 70 %, a počet laktobacilov zase o viac ako 60 %.

           

          Ani po 12-týždňovom období bez konzumácie umelých sladidiel sa počet „dobrých“ baktérií nevrátil na tú úroveň, ktorá bola predtým.

          Cesta zrodu, vplyvy prostredia

          Zloženie črevnej flóry ovplyvňuje už aj spôsob, akým dieťatko prichádza na svet. Črevná flóra novorodencov narodených cisárskym rezom v prvej fáze života ukazuje úplne iný obraz, ako napríklad u detí narodených prirodzenou cestou.

          Po narodení môžu spôsobiť narušenie rovnováhy črevnej flóry napríklad prekonané ochorenia, medikamentózna liečba, chemikálie prítomné v našom okolitom prostredí, látky nachádzajúce sa v kozmetických prípravkoch, poškodzovanie životného prostredia a dokonca aj emocionálne vplyvy. Na niektoré z nich máme vplyv, no najviac môžeme urobiť pre zachovanie rovnováhy črevnej flóry najskôr v oblasti výživy. 

          Strava s nízkym obsahom vlákniny

          My sami si môžeme spôsobiť narušenie rovnováhy našej vlastnej črevnej flóry, ak nezabezpečíme správne živiny pre dobré baktérie, a to konzumáciou dostatočného množstva správneho druhu vlákniny.

          Konzumáciou odporúčaných 30 gramov vlákniny denne vo veľkej miere prispievame k udržiavaniu rovnováhy črevnej flóry.

          AKO NAPRAVIŤ POŠKODENÚ ČREVNÚ FLÓRU?

          Probiotiká

          Regenerácii črevnej flóry môžeme výrazne napomôcť hlavne výživou; a to konzumáciou probiotík a prebiotík.

          Probiotikami nazývame prospešné baktérie, prijímané do organizmu zvonka prostredníctvom potravy alebo liečivých prípravkov. Dobré baktérie prijaté zvonku možno nazvať probiotikami iba vtedy, ak obsahujú dostatočný počet zárodkov, zostávajú životaschopné aj počas skladovania a sú schopné prežiť kyslé prostredie žalúdka a stretnutie s tráviacimi enzýmami tenkého čreva. Zjednodušene, sú schopné dostať sa do hrubého čreva neporušene a v dostatočnom „počte“.

          Výroba takýchto prípravkov je pomerne veľká výzva.

          Väčšina probiotík prichádzajúcich zvonku, ktoré zvyšujú pomer dobrých baktérií, cez náš črevný systém iba prejde. No zohrávajú veľmi dôležitú úlohu v tom, že doslova vytláčajú baktérie so škodlivým účinkom na naše zdravie z črevnej flóry. K probiotikám sa dostaneme napríklad konzumáciou prírodného jogurtu, kefíru, fermentovanej zeleniny, ako napríklad kyslá kapusta. Probiotiká, ktoré by sme chceli do organizmu dostať ako pomoc zvonku, možno získať aj z prípravkov dostupných v dobre vybraných lekárňach. Najbežnejšie probiotiká, ktoré vedome prijímame týmto spôsobom, sú bifidobaktérie a laktobacily.

          Prebiotiká

          Prebiotiká sú vlastne vlákniny, ktoré vyživujú dobré baktérie žijúce v hrubom čreve. V prípade narušenej rovnováhy črevnej flóry, je jednou z najdôležitejších vecí konzumácia stravy bohatej na vlákninu. Doprajme si veľa fazule, zeleniny, ovocia, celozrnných obilovín, orechových plodín, semienok, prípadne podporme svoju črevnú flóru vlákninovými produktmi. Konzumácia vlákniny je mimoriadne dôležitá v záujme podpory rovnováhy črevnej flóry. Na dennej báze sa odporúča prijať aspoň 30 g vlákniny, aby sme mohli cítiť jej priaznivý účinok. Vzhľadom na moderný spôsob života je pre obyvateľov západnej civilizácie takmer nemožné, aby bez vedomej pozornosti zjedli aspoň 30 g vlákniny denne. Podľa prieskumov skonzumuje dospelý človek v priemere 15-18 g vlákniny denne. Tieto čísla naznačujú, že je nutne potreba zvýšiť informovanosť o dôležitosti a účinkoch vlákniny.

          Obnova črevnej flóry je dlhý proces, ktorý si vyžaduje týždne, dokonca až mesiace.

          Po obnovení črevnej flóry je v záujme udržania dosiahnutých výsledkov potrebné držať sa už naučených a osvedčených návykov konzumácie vlákniny. 


          Spenótos-kiwis zöld smoothie bowl FiberShake-kel

          Každým jedným sústom, ktoré zjeme, vyživujeme buď baktérie prospešné pre naše zdravie, alebo naopak, tie zdraviu škodlivé.

          Použitá literatúra:

                Sledujte nás na Instagrame!

                Sledujte nás na Instagrame, ak nechcete premeškať novinky.

                 

                Košík

                Zatvoriť