Prečo nepoužívame umelé sladidlá do FiberShake?

Prečo nepoužívame umelé sladidlá do FiberShake? - activefibershake

Je to pravda, FiberShake neobsahuje absolútne žiadne syntetické sladidlá.


Mnoho ľudí si môže klásť otázku, prečo nepoužívame umelé sladidlá do FiberShake a čo ho robí sladkým a chutným, no zároveň zdravým. FiberShake je pripravený výlučne s prírodnými sladidlami šetrnými k črevnej flóre, erythritolom, stéviou a 1 g pridaného cukru. 😋


Prečo v ňom nie je umelé sladidlo? Čítajte ďalej a dozviete sa:👇🏼

Umelé sladidlá môžu zmeniť bakteriálnu flóru čreva!

Veľká väčšina umelých sladidiel len prejde tráviacim systémom a následne sa vylúči nestrávená (1). Najnovšie výskumy však naznačujú, že tieto látky môžu zmeniť bakteriálnu flóru čreva, čo môže spôsobiť celá rad zdravotných problémov.

Najbežnejšie používané syntetické sladidlá sú nasledovné:  

- aspartám
- sukralóza
- sacharín
- cyklamát
- acesulfám-K

     

    V niektorom z našich blogov sme už písali o niekoľkých zaujímavých experimentoch, ktoré skúmali zvláštny svet našej črevnej flóry. V jednom z experimentov sa napríklad vplyvom sacharínu znížil počet niektorých prospešných baktérií v črevnej flóre myší (2). Zaujímavosťou je, že keď sa myšiam podávala cukrová voda, neboli pozorované žiadne zmeny

    Rovnako aj v prípade ľudí sa preukázalo, že bakteriálna flóra tých, ktorí používajú umelé sladidlá, disponuje iným vzorcom, ako tých, ktorí takéto produkty nekonzumujú. (1,3)

    Jedna štúdia vykonaná na myšiach preukázala, že po 12 týždňoch konzumácie sukralózy (jedno z najčastejšie používaných umelých sladidiel) sa počet črevných baktérií znížil o viac ako 50%.

    Dokonca, ani po 12 týždňoch bez syntetických sladidiel sa počet „dobrých“ baktérií nevrátil na tú úroveň, aká bola predtým. (9)

    Skupina vedcov zistila, že u myší sa v dôsledku konzumácie, teda vplyvom umelých sladidiel vyvíja glukózová intolerancia. To znamená, že v ich prípade sa po konzumácii cukru ťažšie stabilizuje hladina cukru v krvi. (2)

    Tá istá výskumná skupina dospela taktiež k záveru, že ak sa črevné baktérie myši trpiacej intoleranciou glukózy transplantuje do sterilnej myši (bez črevných baktérií), táto myš bude rovnako trpieť spomínanou intoleranciou.

    Pozorovacie štúdie na ľuďoch tiež naznačujú, že častá a dlhodobá konzumácia syntetických sladidiel zvyšuje riziko vzniku cukrovky, diabetes typu 2. (4,5,6).

     

    Črevné baktérie ovplyvňujú telesnú hmotnosť a zdravie vo všeobecnosti🌱

     

    Mnohokrát sme už zdôraznili, že črevná flóra a baktérie, ktoré tam prebývajú, zohrávajú kľúčovú úlohu v mnohých oblastiach nášho života. Prospešné črevné baktérie chránia pred infekciami, produkujú dôležité vitamíny a živiny a regulujú fungovanie imunitného systému a majú tiež dôležitú úlohu pri kontrole telesnej hmotnosti.

    Narušenie rovnováhy dobrých a zlých črevných baktérií sa nazýva dysbióza. Tento stav môže viesť k vzniku mnohých zdravotných problémov, okrem iného aj obezity, cukrovky a aj kožných problémov. Vedci zistili, že črevná flóra ľudí s normálnou telesnou hmotnosťou sa výrazne líši od črevnej flóry ľudí trpiacich nadváhou (7). Toto svoje tvrdenie dokázali experimentom, kedy pozorovali páry dvojčiat. Z párov jedna osoba trpela nadváhou a druhá mala postavu normálnych rozmerov.

    🐭Počas experimentu boli vzorky odobraté z črevnej flóry dvojčiat transplantované myšiam, ktoré mali "sterilnú" črevnú flóru, teda bez akýchkoľvek zárodkov, takže ich mikrobiómy boli úplne identické. Do jednej skupiny týchto myší boli implantované vzorky z črevnej flóry obéznych dvojčiat a do druhej skupiny boli implantované vzorky z črevnej flóry štíhlych dvojčiat.

    Obe skupiny myší dostávali počas experimentu rovnakú výživu. Skupina myší, ktorá dostala vzorku od dvojčiat trpiacich nadváhou, vykazovala ku koncu experimentu výrazný nárast telesného tuku. Naopak, skupina myší, ktorej bol implantovaný mikrobióm štíhlych dvojčiat, napriek rovnakej strave nepribrala.

    Možno to odôvodniť tým, že baktérie v črevách osôb trpiacich nadváhou premieňajú konzumované jedlo na energiu efektívnejšie. To znamená, že osoby disponujúce takouto bakteriálnou flórou, získajú z rovnakého množstva jedla väčšie množstvo kalórií (7,8).

     

    Pokiaľ chcete získať viac informácií o preprogramovaní svojej črevnej flóry, prelistujte naše blogy!

     

     

    Zdroje:

    Sledujte nás na Instagrame!

    Sledujte nás na Instagrame, ak nechcete premeškať novinky.

     

    Košík

    Zatvoriť