Očakávajte dobré namiesto zlého: oplatí sa sledovať príjem vlákniny každý deň

Očakávajte dobré namiesto zlého: oplatí sa sledovať príjem vlákniny každý deň - activefibershake

Okamžité výhody

Výhody stravy bohatej na vlákninu nie je možné zdôrazňovať dostatočne krát, čo by mal každý vedieť. Ak zvyknete denne zjesť aspoň 30 gramov vlákniny, a to v kombinácii viacerých druhov vlákniny, môže to navždy zmeniť Váš život! Vďaka sýtiacim, tráviacim a detoxikačným účinkom vlákniny už po niekoľkých dňoch:

- môže zmiznúť zápcha,

- znížiť nadúvanie,

- nebudete mať hlad medzi jedlami,

- ľahšie dosiahnete svoju zdravú hmotnosť.

Tieto účinky sú spôsobené vlastnosťami vlákniny nerozpustnej vo vode, ktorá vypĺňa priestor, stimuluje črevné steny a odvádza toxíny. Dlhodobý bonus: vláknina sa stáva aj Vaším spojencom pri prevencii rakoviny tráviaceho traktu.

 

Super želé - zázrak vlákien rozpustných vo vode

Vláknina rozpustná vo vode dokáže v tráviacom trakte meniť tvar. Hoci sú takmer úplne odolné voči tráviacim enzýmom, keď absorbujú značné množstvo vody, získajú gélovú konzistenciu. Tento supergél má úžasne dobrý vplyv na Váš metabolizmus! Tým, že spomaľuje vstrebávanie cukru a cholesterolu, pôsobí svojím sýtiacim účinkom ako akýsi prírodný liek. Je dokázané, že pomáha predchádzať obezite, cukrovke a kardiovaskulárnym poruchám - metabolickému syndrómu - ktoré sú častými ochoreniami. Pri pravidelnom kombinovanom príjme vlákniny rozpustnej vo vode, ako je inulín, psyllium alebo beta-glukán:

- sa môže znížiť zvýšenie hladiny cukru v krvi a inzulínu po jedle,

- takže môžete mať pokojnejší metabolizmus sacharidov,

- môžete zlepšiť svoj profil cholesterolu,

- takto chránite svoje srdce a žily

Vaše skryté spoločenstvo: rozmanitá črevná flóra

Význam vlákniny rozpustnej vo vode bol plne rozpoznaný až po rozvoji výskumu mikrobiómu. Vedeli ste, že mikrobióm, teda mikroorganizmy, ktoré obývajú celé Vaše telo, je rovnako veľký ako Vaše vlastné bunky? Ich najväčším spoločenstvom je črevná flóra v hrubom čreve. Medzi stovkami rôznych druhov baktérií, ktoré tvoria črevnú flóru, sú niektoré, ktoré sú prospešné pre naše zdravie, a niektoré, ktoré sú potenciálnymi pôvodcami chorôb, ale podobne ako rozmanitá spoločnosť, všetky majú svoju úlohu.
Naša črevná flóra si dokáže udržiavať svoje prospešné zloženie samoreguláciou - mnohé rôzne typy bacilov na seba navzájom pôsobia, ovplyvňujú ich počet, a tým aj ich interakciu s nami. V posledných rokoch sa ukázalo, že narušenie krehkej rovnováhy črevnej flóry nielenže ohrozuje správne fungovanie tráviaceho systému, ale zvyšuje aj riziko mnohých chronických ochorení. Najlepšou stratégiou na udržanie zdravia je teda nikdy nezabudnúť na podporu črevnej flóry!

Vďačnosť dobre udržiavaných baktérií

Preto musíte dbať na dostatočný príjem vlákniny: väčšina vo vode rozpustnej vlákniny je živinou pre dobré baktérie. Vlákniny, ktoré sú pre nás nestráviteľné, ako napríklad inulín, guarová múka, pektín, sú fermentované baktériami a robia zázraky: produkujú kyselinu octovú, maslovú a ďalšie mastné kyseliny. Tieto mastné kyseliny vyživujú a chránia črevnú sliznicu, ktorá si tak zachováva svoju integritu. Prečo je to dobré? Pretože neporušená črevná stena pomáha zabrániť tomu, aby sa do krvného obehu dostali látky, ktoré spôsobujú zápaly a autoimunitné ochorenia. Zázračné mastné kyseliny sa dostávajú do pečene, pomáhajú udržiavať zdravý metabolizmus a dokonca ovplyvňujú Vašu náladu tým, že ovplyvňujú činnosť mozgu!
Vaša dobre vyvážená črevná flóra podporuje správnu funkciu imunitného systému tráviaceho traktu, ktorý je kľúčovým pilierom udržania Vášho zdravia. Vidíte, že na vďačnosť dobre udržiavaných baktérií sa môžete vždy spoľahnúť!

Vláknina sa nezásobuje - potrebujete 30 gramov každý deň

Čim konkrétnym môžete podporiť svoju črevnú flóru? Pomocou vlákniny a probiotických potravín! Pestrá strava s rôznymi zdrojmi rastlinnej vlákniny zahŕňa zeleninu, suché strukoviny, ovocie, celozrnné obilniny, olejnaté semená a orechy, ktoré zvyšujú príjem vlákniny. Ak si stravu dopĺňate výrobkami s vlákninou, vyberajte si len kvalitné verzie bez aspartámu a sukralózy, pretože tieto sladidlá môžu narušiť samoreguláciu črevnej flóry. Priateľské baktérie môžete podporiť pravidelnou konzumáciou prirodzene probiotických potravín, ako sú jogurty so živou príchuťou, fermentovaná zelenina (napr. koviubi, kyslá kapusta, kimči). Neľakajte sa, ak ste tomu nevenovali pozornosť! Zloženie Vašej črevnej flóry sa neustále mení, jej samoliečebná schopnosť je úžasná - ale potrebujete na to vlákninu, bez nej baktérie hladujú.
Keďže vláknina sa v tele nedá uložiť, je dôležité, aby sa dostatočný príjem vlákniny stal základným návykom vo Vašom živote: buďte uvedomelí, prijímajte 30 gramov vlákniny každý deň! Konzumujte kombináciu vlákniny, aby ste získali všetky zdravotné výhody a udržali si zdravú črevnú flóru!

Ďalšie články na tému #

Sledujte nás na Instagrame!

Sledujte nás na Instagrame, ak nechcete premeškať novinky.

 

Košík

Zatvoriť